Signaal Bankrekeningnummers
- Publicatiecategorie
- Impactvolle algoritmes
- Impacttoetsen
- DPIA
- Status
- In gebruik
Algemene informatie
Thema
Begindatum
Contactgegevens
Link naar publiekspagina
Verantwoord gebruik
Doel en impact
Inwoners met een uitkering zijn verplicht om volledig inzicht te geven in hun financiële situatie en melding te maken van al hun bankrekeningen. Bureau InformatieDiensten Nederland (BIDN) helpt de gemeenten bij het in kaart brengen en controleren van deze financiële gegevens.
Eén keer per jaar, meestal in mei, krijgt BIDN een overzicht van de Belastingdienst. Daarin staan alle op naam van de inwoner gestelde bankrekeningen op 31 december van het vorige jaar.
Met deze informatie maakt BIDN elke maand een rapport voor gemeenten. In dat rapport staan de bankrekeningnummers van inwoners met een uitkering (zoals bijstand, IOAZ of AIO). Ook staat de productnaam erbij zodat mogelijk kan worden afgeleid of het om een spaarrekening of een betaalrekening gaat.
Afwegingen
Het ‘Signaal bankrekeningnummers’ is onderdeel van de informatiedienst Samenloopsignalering (zie algoritme ‘Samenloopsignalering’). Hier worden alleen de specifieke punten uitgelegd over ‘Signaal bankrekeningnummers’.
Met ‘samenloop’ bedoelen we dat een lopende uitkering samenvalt met de informatie over de bekende rekeningnummers.
Het algoritme zorgt ervoor dat gemeenten alleen gegevens ontvangen van hun eigen inwoners met een bijstandsuitkering en waarbij een verandering is opgetreden die van invloed kan zijn op het recht op een bijstandsuitkering. Hiermee beschermen we de privacy van de burger. Een voordeel van dit algoritme is dat het veel sneller werkt dan wanneer iemand het met de hand doet. Dit scheelt veel tijd bij medewerkers van de gemeenten. Ook worden er zo minder fouten gemaakt.
Menselijke tussenkomst
Bij BIDN zelf is er bij dit algoritme geen sprake van menselijke tussenkomst. Het algoritme voert door mensen bedachte regels uit en is niet ‘zelflerend’.
Wel borgt BIDN of het verwerkingsproces goed is verlopen.
De gemeente bepaalt of en hoe ze met een wijziging omgaat.
Risicobeheer
De privacy van de burger is een belangrijk aandachtspunt. Daarom wordt er periodiek gekeken of er risico’s zijn en wat daaraan gedaan kan worden. Dit heet privacy impact assessment (PIA).
Wettelijke basis
Het controleren op aanwezig vermogen gedurende de bijstandsuitkering is onderdeel van de Rechtmatigheidscontrole op de bijstand. De verwerking van persoonsgegevens in het kader van de informatiedienst ‘Rechtmatigheidscontrole’ kent de volgende grondslag(en):
Grondslag verwerking Belastingdienst:
· artikel 64, eerste lid, onder c, en artikel 68 Participatiewet
· artikel 45, eerste lid, onder c, Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAW)
· artikel 45, eerste lid, onder c, Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAZ)
Grondslag verwerking BIDN:
· artikel 64, derde lid, en artikel 68 Participatiewet
· artikel 45, tweede lid, IOAW
· artikel 45, tweede lid, IOAZ
· artikel 63 Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen (SUWI), artikel 5.24, leden 1 en 3, Besluit SUWI & artikelen 6.2 en 6.6 Regeling SUWI
Grondslag verwerking Gemeenten:
· Hoofdstuk 5 ‘Uitvoering’ en hoofdstuk 6 “Bevoegdheden en faciliteiten gemeenten” Participatiewet
Zie ook het Gegevensregister BIDN. Verwerkingsactiviteiten Wet SUWI / Participatiewet op de website van BIDN te vinden via de volgende pagina: https://www.bidn.nl/privacy-beleid
Links naar wettelijke basis
Link naar verwerkingsregister
Impacttoetsen
Werking
Gegevens
Het uitkeringsbestand van de gemeente (A)
Zie hiervoor het algoritme "Samenloopsignalering".
(tijdelijke) opslag van aangeleverde BSN en bijbehorende signalen in voorziening bijstandspopulatie (klant volgvoorziening) (B)
Het vraagbestand aan de belastingdienst (C)
- BSN
- Belastingjaar
- Geboortedatum
- Naam
Het antwoordbestand van de belastingdienst (D)
- BSN
- Geboortedatum
- Naam rekeninghouder, voorletter en voorvoegsels zoals opgegeven door de bankinstelling
- Rekeningnummer (IBAN)*
- Rekeningnummer label
- RSIN**
- Valutajaar: het jaar waarin deze rekening actief is
* Sommige rekeningnummers worden niet als IBAN geleverd, bijvoorbeeld als het een spaarrekening betreft die gekoppeld is aan een betaalrekening. Of een creditcard rekeningnummer.
** Het is voor de Belastingdienst niet mogelijk om de naam te leveren van de bankinstelling; bovendien is niet altijd een IBAN beschikbaar. Daarom is een methodiek afgestemd met de Belastingdienst o.b.v. de RSIN. BIDN houdt een lijst bij, waarmee de banknaam opgezocht kan worden a.d.h.v. RSIN of Bankcode uit de IBAN. Wanneer er geen IBAN is, wordt de RSIN gebruikt om de bankinstelling te bepalen. Gemeenten hebben behoefte aan deze banknaam, dit vergemakkelijkt het contact over bankrekeningen richting burger.
Signaal naar de gemeente (F)
- Bankrekeningnummers: nummer van de rekening
- Bankproduct: (commerciële) naam van de rekening
- Valutajaar: het jaar waarin deze rekening actief is
- Naam rekeninghouder: naam van degene die eigenaar is van de rekening
- Banknaam: naam van de bank waar de rekening loopt*
- Indicator of het een nieuwe rekening of een nieuwe uitkeringsperiode betreft (J/N)
* Indien de banknaam niet afgeleid kan worden uit de IBAN, wordt deze bepaald aan de hand van de RSIN lijst die BIDN bijhoudt.
Technische werking
A. Een gemeente levert maandelijks via het beveiligde klantenportaal aan BIDN een bestand m.b.t. de actuele bijstandspopulatie. Na iedere aanlevering wordt een verwerkingsverslag gepubliceerd, waarin met een overzicht van eventuele fouten in de aanlevering.
B. (tijdelijke) opslag van aangeleverde BSN en bijbehorende signalen in voorziening bijstandspopulatie (klant volgvoorziening).
C. Een (vraag)bestand waarmee periodiek in bulk gegevens worden opgevraagd bij de Belastingdienst m.b.t. de uitkeringspopulaties van gemeenten / SVB.
D. De aanlevering van het bulk (antwoord)bestand vanuit de Belastingdienst met daarin de gegevens met betrekking tot bankrekeningen van de uitgevraagde populaties.
E. De door Belastingdienst aangeleverde informatie wordt opgeslagen in database.
F. BIDN stelt een rapport ter beschikking aan de gemeente (en/of SVB) indien er voor aangeleverde BSN of dossier bankrekeningnummers zijn gevonden. Afhankelijk van de door gemeente ingestelde rapportwensen wordt dit rapport gepubliceerd op het portaal.
Leverancier
Soortgelijke algoritmebeschrijvingen
- Als iemand een bijstandsuitkering ontvangt, moet de gemeente nagaan of er nieuwe inkomsten zijn die niet zijn doorgegeven. Deze inkomsten moeten worden verrekend met de uitkering. In plaats van dit zelf steeds te onderzoeken, krijgt de gemeente hierover bij de start van deze inkomsten één keer een melding van Bureau InformatieDiensten Nederland (BIDN).Laatst gewijzigd op 17 juli 2025 om 9:04 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Impactvolle algoritmes
- Impacttoetsen
- DPIA
- Status
- In gebruik
- Bureau InformatieDiensten Nederland (BIDN) ontvangt van gemeenten lijsten van mensen met een bijstandsuitkering en vergelijkt deze met de gegevens uit bronnen bijv UWV, DUO en de Belastingdienst. Als er overlap (samenloop) is die invloed kan hebben op de uitkering, stuurt BIDN hierover een bericht naar de gemeenten. De gemeente kan vervolgens verdere controle uitvoeren.Laatst gewijzigd op 21 juli 2025 om 9:33 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Impactvolle algoritmes
- Impacttoetsen
- DPIA
- Status
- In gebruik
- Eigen vermogen heeft invloed op het recht op een bijstandsuitkering. Bureau InformatieDiensten Nederland (BIDN) helpt de gemeenten bij het inzichtelijk maken van dit vermogen door middel van dit algoritme.Laatst gewijzigd op 17 juli 2025 om 9:06 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Impactvolle algoritmes
- Impacttoetsen
- DPIA
- Status
- In gebruik
- Een bijstandsgerechtigde kan alleen bijstand aanvragen bij de gemeente waar de bewoner staat ingeschreven. Bijvoorbeeld als gevolg van verhuizing kan het voorkomen dat iemand van meerdere gemeenten bijstand ontvangt. Bureau InformatieDiensten Nederland (BIDN) informeert de gemeenten hierover. De gemeenten kunnen dan onrechtmatig lopende uitkeringen stoppen.Laatst gewijzigd op 17 juli 2025 om 9:33 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Impactvolle algoritmes
- Impacttoetsen
- DPIA
- Status
- In gebruik
- Schuldeisers zoals zorgverzekeraars, woningcorperaties en energiemaatschappijen geven een melding als een inwoner een betalingsachterstand heeft bij de desbetreffende partij. Het systeem verstuurt de melding aan een hulpverlener van de GemeenteLaatst gewijzigd op 15 juli 2024 om 12:46 | Publicatiestandaard 1.0
- Publicatiecategorie
- Overige algoritmes
- Impacttoetsen
- Veld niet ingevuld.
- Status
- In gebruik